Nejsidan dåligt pålästa.

Införd i Nya Ludvika Tidning 2003-04-19. Nej-sidan påstår ihärdigt att ja-sidan skulle få mer pengar från staten än nej-sidan. Motståndarna till euron är dåligt pålästa, för det stämmer inte att staten skulle ge mer pengar till ja-sidan.

Staten avsätter nu pengar för informationsarbetet inför folkomröstningen och av de bidrag som lämnas till kampanjorganisationer får nej-sidan mer pengar än ja-sidan. Visst är det sant att näringslivet lägger ned betydande resurser på att informera om euron. Fast det vore oansvarigt av företagen att inte göra en insats för något som påverkar deras verksamhet så tydligt.

Både företagen och de anställda skulle förlora på utanförskapet. Att göra insatser för att övertyga är en grundläggande rättighet i ett demokratiskt samhälle.

I Storbritannien ser det helt annorlunda ut. Där har nej-sidan, som till stor del består av rika adelsmän, väldigt mycket mer pengar. De ger ofta bidrag till nej-kampanjer i andra länder, till exempel i Danmark. Ingen kan hindra den svenska nej-sidan från att ta emot sådana bidrag. Sedan kan vi ju komma ihåg att i vanliga val är skillnaderna i resurser stora mellan partierna, men det anser ingen vara ett avgörande problem.

Jonas Dahlgren