Euron minskar prisskillnaderna.

Införd i Kristianstadsbladet 2003-03-17. Kritikerna till euron menar att många butiker kommer att höja priserna på varorna. Man menar att allt blivit dyrare i euroländerna. Detta är inte riktigt sant, och här förklarar jag varför. Det förekom naturligtvis att vissa passade på att avrunda priserna uppåt i samband med införandet. Särskilt skedde detta på vissa turistorter och allmänt på småsaker som en kopp kaffe och parkeringsautomater.

Vissa butikskedjor gjorde däremot en poäng av att sänka sina priser vid eurons införande. Detta har gjort att prisnivån i genomsnitt är densamma. Enligt Eurostat har priserna totalt ökat med endast 0.14 och 0.2 procent som en följd av införandet av euron. En fördel med att vi i Sverige nu väntat och sett är ju att vi därmed genom konsument- och branschorganisationer kan hålla koll så smyghöjningar inte sker om vi inför euron. Med euron kommer för varje år de ganska stora skillnaderna i prisnivå att minska inom Europa. Det innebär något högre priser i lågprisländerna och lägre i högprisländerna, för priserna pressas ned under den genomsnittliga nivån.

Vi i Sverige, som har de allra högsta priserna på det mesta, skulle därmed vara tydliga vinnare på euron. Något som förstärker att det kan kännas dyrt för oss svenskar i euroländerna, är att kronan länge varit svag. Hade vi varit med från början hade det inte hänt, men bättre sent än aldrig. Den som vill att prisnivån bör sänkas i euroområdet, bör därför lägga in röst för ett medlemskap.

Jonas Dahlgren