Avskaffa Reggaefestivalen!

Införd i ERGO (Uppsala universitets studenttidning) 2005-08-01. Den nyligen avslutade reggaefestivalen svärtar ner Uppsala stads goda anseende. Festivalarrangören bör stå för sanering och upprensning, hävdar Jonas Dahlgren, som vill avveckla festivalen.

I dagarna läser vi att den nyligen avslutade reggaefestivalen har nött på en fjärdedel av socialjourens resurser, något som dock var förväntat. Omkostnaderna har varit så höga som 50 000 kr. Än värre är att festivalen drar sig till drogpåverkade ungdomar. Kommunens samordnare för drogförebyggande meddelar att haschlukten stank överallt på festivalen. Själv har jag sett mycket klotter just vid festival- och campingområdet. Själva saneringsfakturan anser jag bör sändas till festivalarrangören.

Jag ser festivalen som en rekryteringsbas för langare och en port för många i den undre världen. Drogmissbruket på reggaefestivalen svärtar ner vår kära stad. Jämför denna festival med festival med universitetsstaden Lund och dess riksbekanta Lundakarnevalen, med sekellånga traditioner. Det är nästan så att man skäms å vår stads vägnar.

Allra värst är ändå att festivalarrangören anser att polisen varje gång är extra hårda just mot dem. Ok, men om man nu tycker att polisens tillslag är hårda och dessutom vet om att det blir tillslag, får man stå sitt eget kast att man inte gör något åt för att stävja det. Gör man inget åt det, får man ju förstå att tillslagen fortsätter. Det är enkel matte.

Vänsterkartellen i kommunen, vilken beviljat denna smörja, är på god väg att föra in ännu ett fiasko i raden av sina tidigare tillkortakommanden. Avveckla denna festival omedelbart! Motivet är enkelt. Vi vill inte ha klotter, flum och knarkeri i vår stad.

Jonas Dahlgren