Program bara för en minoritet.

Införd i Sundsvalls Tidning 2007-01-12. DEBATT. Centerpartisten Jonas Dahlgren förfäras det faktum att så många inadekvata program sänds, och vill därför lägga ned SVT och SR. En majoritet ska inte göda programutbud för en minoritet, dundrar Dahlgren.

Jag har som mediakonsument nyttjat mig av både SVT´s och SR´s utbud. Här kommer ett axplock. Jag såg SVT´s trosfrågeprogram Existens när dem i höstas debatterade korsherkött och halalslakt; slakt på judiskt samt muslimskt vis.

Vidare har jag lyssnat på SR´s Kropp och själ, då dem sände ett program om en Anna som skriker om nätterna vilket på så sätt stör hennes nattsömn. En halvtimma ägnas henne i riksradion. V. 48 sänder samhälls- och dokumentärredaktionen på SVT Faktum. De sänder ett reportage om hur fäder kan amma barn. Man visar retro-reportage på att det är möjligt att fäder verkligen kan amma barn. Samma Faktum har på internet en fråga vad tittaren helst vill göra när jorden går under. Vill man a) Vara skitfull? B) Knulla? C) Sitta och hålla Fredrik Reinfeldt i handen? I slutet november hade SVT´s Existens en studiodebatt som kretsade kring Humanisternas ordförande (ateistisk organisation) Christer Sturmark. Bla. diskuterade man om religionens roll i samhället. Man undrade hur religiöst Sverige var. Programledaren Anna Lindman Barsk hade bjudit in en bögpräst som skulle representera hela Svenska kyrkan. Han premierade bögfrågor framför det breda spektra som kyrkan i övrigt torgför.

Det är rena skammens avgasrök som lägger sig över det utbud som SR och SVT erbjuder sina konsumenter. SR får gärna leka med pengar, men de ska inte leka med mina pengar. Några frågor som man ställer sig är: Hur adekvat är det att sända ett program om halalslakt? Hur många bryr sig och varför sända ett program som bara en försvinnande mängd andel tittare berörs av? Denna Anna på Kropp och själ. Ok, må vara att det är störigt att skrika om nätterna. Fast låt mig slippa sådana reportage. Hennes problem ska ju inte bli hela svenska folkets. Faktums pris om ammande fäder tar allt pris. Vad har den amningen för roll?, huvudsaken är att barn får sin amning. Barn har kunnat ammas i tiotusentals år, och NU gör man ett program som ger sken av att det är något problem med att kvinnor ammar. Existens studiodebatt som satte dels Christer Sturmark i centrum, dels lät en bögpräst representera hela Svenska kyrkan, är ett stort hån mot oss aktivt troende kristna.

Sverige har byggts upp under kristna traditioner, det är tack vare den vi i västerlandet har byggt upp vår genuina rättspraxis, våra lärosäten och samhällskultur. Att då låta en som är så långt ifrån den kristna tron man kan komma, är ju att göra löje åt kristendomen. Det är också ren skam att låta en bög ge sken av att det är just HBT-frågor som Svenska kyrkan har i topp av sin agenda. Något vill programledaren ha sagt, när en så liten mängd får saluföra sina åsikter på bästa sändningstid. Fastän jag och bögen tillhör samma Svenska kyrka, kände jag inte igen mig i NÅGOT av det han sa. Noll. Komma. Noll.

Grundackordet av allt detta, är att det är en minoritet programmen görs för. Må vara att Anna har obehag av sina nattskrik, men något samhällsproblem är det inte. Något adekvata inslag är inget av ovan. Att Anna Lindman Barsk bjuder in Christer Sturmark och låter han göra en one-man-show av sitt Humanisterna, är tecken på att programledaren är betuttad av hans irrläror. Det är en öronbedövande majoritet som INTE känner igen sig i det som sändes. Bögprästen, ja, vad ska man säga? Faktums frågor på nätet?, ja, jag vet inte hur tydlig jag kan vara. Det är dags att vi reagerar och det gör man lättast genom att fimpa hela klabbet. En majoritet ska inte göda program som avses för en majoritet. SVT och SR ska inte ha licenspengar för att bränna pengar på bästa sändningstid. Vi ska inte ha något vi inte behöver.

Jonas Dahlgren