Leve personvalssystemet!

Införd i ERGO (Uppsala universitets studenttidning) 2003-03-07. Göran Persson ondgjorde sig nyligen över att icke-politiker började verka inom politiken. Han avsåg främst actionhjälten Arnold Schwarzenegger som med jordskredslika siffror lyckades bli guvernör i delstaten Kalifornien efter att ha besegrat sittande demokraten Gray Davies.

Om detta går att säga två saker:

Dels, med vilken rätt kan man underkänna allmänhetens åsikter? Vad är vitsen med val om man efteråt som en dålig förlorare inte godtar resultatet? Det ger nästan ett intryck av att man är avundsjuk på dem det går bra för. I tider av stort politikerförakt och sjunkande valdeltagande bör man istället välkomna krafter som vill engagera sig i en politik som blir alltmer krävande. Dels är det märkligt att Göran Persson själv kritiserar icke-politiker. I hans eget parti (s) fanns det inför riksdagsvalet minst två kandidater, Jan E Johansson och Paulo Roberto, som gjort sig riksbekanta i allt annat än politik. Ska man stryka alla icke-politiker som det går bra för i allmänna val? Man kan inte gärna ställa högre krav på andra än man gör inom sitt eget parti.

Därför bör vi gratulera alla likt Schwarzenegger, som lyckas att bli framröstade. Väljarnas röst är suverän och viktig att respektera. Personvalssystemet möjliggör numer för väljarna att kunna kryssa den kandidat han/hon känner förtroende för. Det är bra för väljarna, bra för demokratin och bra för förtroendet för politiken. Det är bra för alla!

Jonas Dahlgren