Att kunna njuta livet på sitt äldreboende.

Införd i DN 2010-03-17. Jag såg SVT-programmet Landet runt för några år sedan. Inslaget handlade om att pensionärer på äldreboende klädde upp sig på veckosluten och fick sig serverat starköl eller vin till middagen. Det var tal om, såsom jag minns, max 2 glas alkohol. Detta är alltså inga mängder som skulle berusa pensionärerna ifråga.

Vart vill jag komma? Jo, att även vi i Knivsta kommun ska gå i bräschen för att våra äldre på äldreboenden ska kunna kunna dricka något glas vin eller öl. Då tänker jag på det nya äldreboende som snart ska stå klart i Knivsta. Det handlar inte om att odla någon alkoholkultur, utan att kommunen inte ska ägna sig åt förmynderi över våra äldre som ska kunna njuta livet och uppleva trivsel på äldre dagar. Naturligtvis, i det fall att någon pensionär har dokumenterat missbruk, ska läkare i enskilt fall kunna avråda. Det där ger sig självt, anser jag. För alla äldre svenskar, som minns tiden av Pappa staten som reglerade alkoholintaget genom den beryktade motboken, borde får sin revansch som hederlig skatt/momsbetalare och få ha en liten höjdpunkt i veckan. Har man slitit ett helt liv med arbete, borde man kunna få en gemytlig ålderdom. Så vill i vart fall jag ha mitt liv på min ålderns höst, att känna att jag som myndig person kan styra mitt eget liv. Livet ska vara gott att leva.

Förslaget skulle få många äldre att bo kvar i Knivsta och inte minst skapa goodwill för kommunen. Bra för de äldre, bra för oss knegare, bra för kommunen: kort sagt bra för alla!

Jonas Dahlgren, Knivsta.