Tips till de strejkande.

Införd i Göteborgs-Posten 2003-06-01. Dagsagendan i Sverige består främst av nyheter kring Kommunals strejk samt den annalkande euroomröstningen. Dessa flätas faktiskt samman. Kritiker av euron hävdar nämligen att våra löner i Sverige skulle sänkas på grund av att stabilitetspakten hindrar oss från att använda statens pengar som vi alltid gjort förr.

Att förorda ett ja till euron ger ett bättre resultat än att gå ut i nationell strejk som Kommunal nu gör. Man måste tänka på att euron syftar till en bättre ekonomisk utveckling med ökad tillväxt. Det innebär fler jobb med bättre löner genom nya och växande företag. Vid en tillfällig kris kan alltså inte valutan sjunka i värde och på det viset ge tillfälligt bättre konkurrenskraft om vi har euron. Det är samma sak som idag kan hända enskilda orter i Sverige.

Dock finns det en mängd andra sätt att stärka konkurrenskraften. Lönerna behöver inte alls sänkas. Staten kan exempelvis sänka skatten på arbete tillfälligt eller använda finanspolitiken på andra satt. Däremot innebär utanförskapet risker för jobben och lönerna i framtiden, genom att våra företag inte får växa på den gemensamma marknaden med samma villkor som andra europeiska företag och genom att en sjunkande krona fortsätter urholka reallönerna. Jag uppmanar därför Kommunal att avsluta strejken och istället satsa på lönehöjning genom att rösta ja till euron. Tung euro är bättre än lätt krona.

Jonas Dahlgren