Gud bevare Konungen!

Införd i Gefle Dagblad på debattplats 23-07-18

samt i Nya Wermlands-tidningen på debattplats 23-07-27.

Många gånger kommer vårt Kungahus att debatteras med både fördelar och nackdelar. Jag kommer nedan att poängtera att fördelarna väger mångt tyngre än nackdelarna. So therefore…here we go:

Republikanerna hävdar att ärvd makt är fel samt att Kungafamiljen lever på skattebetalarnas pengar. Vidare hävdar de att det är gammalmodigt att ha ett Kungahus. Speciellt när Kungen inte ens har någon riktig politisk makt.

Jo, jo, men här kommer de tyngre fördelarna med att ha monarki: Den blivande statschefen uppfostras sedan tidig ålder i hur hen ska sköta sitt jobb. Att Sveriges högsta ämbete går i arv innebär att det inte kan tas av en politisk karriärist eller av en streber. Kungen är inte en politiskt vald statschef. Detta kan vara en fördel, eftersom exempelvis president Biden aldrig kan vara opolitisk, utan alltid kommer att representera en grupp människor mer än en annan. 
En Kung får mer uppmärksamhet än Biden, vilket kan vara viktigt för ett så litet land som Sverige. Lilla Sverige slår därmed ut stora USA i en sådan jämförelse. Schack matt, helt enkelt.

Republikanerna hade också glömt att det helt nyligen hade gjorts en opinions-undersökning som visade att kronprinsessan är den mest populära personen i hela landet. Undersökningen visade att ingen annan person på länge, har haft så höga siffror i någonsin. Man får gå långt tillbaka i tiden för att finna någon jämförelse för någon enskild person om att vara så populär.

Det är bara att konstatera att ingen politisk person kan komma att bli mer avhållen och populär än vår svenska tronföljare kronprinsessa Victoria. Ok att monarkin inte är det mest demokratiska styrelsesättet för en demokrati som Sverige. Jo, jo. Fast om jag får väga plus och minus mellan monarki och republik, är jag säker att det bästa för Sverige är monarki.

Iår har dynastin Bernadotte suttit 205 år på Sveriges tron.

Att ha en Kung och Drottning med kungafamilj ger en exklusivitet. En Kung är alltså opolitisk och bör inte lägga sig i det politiska livet utan skall vara en samlande kraft när något stort händer. Både vid Estoniakatastrofen, tsunamin och branden på Backaplan i Göteborg, ställde Kungafamiljen upp med sitt genuina stöd för Sverige.

Jag hoppas att vårt Kungahus kommer att fungera i många många år till. Kungahuset har en stor plats i snitt-Svenssons hjärta.

Kort och gott: Gud bevare Konungen.

Jonas Dahlgren

Knivsta