Slå ihop M och C i Knivsta i samverkan.

Införd i UNT 23-12-06. Senaste valet i Knivsta 2022 innebar katastrofsiffror för C. De har länge haft 3 mandat. Den tiden är nu förbi. Nu landade dem på 2 mandat. Såhär såg det ut i valet 2022:

C erhöll 2 mandat i kraft av 695 röster i Knivsta. Gränsen för 3 mandat gick 2022 vid 1 376 röster (KD erhöll nämligen 3 mandat). Gränsen för 1 mandat var 553 röster (MP erhöll 1 mandat).

Vad är min poäng? Jo, att C hade hela 681 röster upp till 3 mandat. C hade blott 142 röster ned till 1 mandat. Alltså: C var/är mycket närmare 1 mandat än 3 mandat. För C framstår valet 2022 därför som ett stort fiasko. M i Knivsta erhöll beskedliga 4 mandat. Det är inte bra, men heller inte akut dåligt.

I Sverige har vi något som heter jämkade uddatalsmetoden. I korthet kan man säga att den gynnar stora partier. Skulle man slå ihop M med C i Knivsta i valteknisk samverkan skulle det gynna båda partierna, inte minst C som är på fallrepet. Nu skiljer sig varje val med tanke på valdeltagande och hur trenderna går på riks för resp. parti. Jo, jo men C har dock ingen draghjälp av hur C på riks går. På riks har C nämligen ännu lägre siffror. Mitt förslag till både M och C är därför att slå ihop till ett parti i samverkan inför 2026. Varför? Jo, för att ser man hur M och C röstar i Kommun-FUM i Knivsta, så ser man påtaglig samsyn. De röstar många många gånger lika. De är därför samma andas barn.

Jonas Dahlgren

Knivsta