Val 2022

Inför valet 2022. Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad.

Hej! Det är Jonas Dahlgren här. Ni känner mig som en engagerad och noggrann medborgare. Jag brinner i mitt engagemang lika mycket som i det lilla som i det stora. Mitt bästa för ögonen är att ha skattemedlens bästa och det brukar koordineras på vad väljaren anser.

Jag tänker: hur kan vi göra varje krona dryg?

På riksdagsnivå kommer jag att verka för att handläggningstiden på byggärenden bantas ned från dagens 10 v. till mer acceptabla 4 v. Mitt hus jag byggde i Knivsta gick på 9 dagar, men då krävdes det Jonas Dahlgrens engagemang. Jag vill att riksdagen ska klubba ett beslut på 4 v. för alla. Dessa regler ska även gälla för Lantmäteri och Fastighetsinskrivningen i Norrtälje (som har hand om Uppland). Det blir mer rulljans på ekonomin om vi låter stat och myndighet anställa fler handläggare. Man brukar säga att varje hantverkare som anställs på bygge ger 4 extra anställda. Det behöver vår ekonomi!

Riksdag: Jag önskar att fler vargar skjuts. Jag tror att Naturvårdsverket kommer att vakna den dagen ett barn på Djurgården dödas. Så långt ska det inte gå. Vi ska ha ett samhälle där alla ortsbor ska känna sig trygga.

Riksdag: Jag vill att våra riksvägar i länet blir bättre. Betalar man fordonsskatt ska man ha valuta för pengarna. Uppe i norra Uppland mot Gysinge är det väl tveksamt om det är valuta för pengarna vi fått? Ni borde ha kollat in vägen in till Tärnsjö, så förstår ni min frustration.

Riksdag: Sälj Vattenfall. Finns ingen anledning att staten ska peta i människors el. Låt de fria marknadskrafterna få betala de många miljarder Vattenfall är värt och lägg de behövliga pengarna på ovan och på att betala av rikets statsskuld. Lika lite som att man ropar på att staten ska äga SAAB, lika lite ska också staten agera nattväktarstat för Vattenfall.

______________________________________________________________

På region önskar jag:

 • Ett enda busskort för hela Sverige. Underlättar framförallt det praktiska, men också rent byråkratiskt.
 • Ett enda tågkort för hela Sverige. Både för SJ, men även för de övriga operatörerna. Det ska vara lätt att göra rätt.
 • Själv har jag jobbat som busschaufför. Kört alla linjer i hela Uppland, alla utom Tierp. Jag har suttit Julaftnar och Nyåraftnar och kört helt tomma bussar efter kl. 17.00. Inte miljövänligt. Inte billigt alls för skattebetalarna. Alltså: Se över länets tidtabeller. Ingen bra affärsidé att köra tomma turer.
 • Se över möjligheterna att köpa in mindre bussar på både länstrafik (UL) men också stadstrafik (GUB), inte dessa jätte-chabrak på 14 meter. Ofta går det bussar med ca. 3-4 man i. Det lider miljön över. Även rent ekonomiskt vore det billigare att ha mindre bussar i drift.
 • Jag är för 4-spår, där kommunerna (bla. Knivsta kommun) är med och delar på omkostnaderna för 4-spår i samarbete med staten (Trafikverket). Vidare anser jag att vi ska bygga i vart fall 1 pendelstation till i regionen. Om det sedan blir Gamla Alsike, Bergsbrunna eller Börjetull, det må region-FUM komma överens om. Min röst ligger dock solklart på att begåva Gamla Alsike med en till SL-pendelstation. Alsike växer så det knakar.
 • Se över möjligheterna att Upptåget/Mälartåget även stannar i Vänge/Järlåsa/Vittinge. I vart fall en av dessa orter. I december 2021 kommer Upptåget att köpas upp av Mälartåget. Därmed tar MRT över som operatör efter tidigare Transdev på Upptåget. Detta kommer bla. innebära en förlängning av tågaxeln Uppsala-Sala till att bli Uppsala-Sala-Västerås. Detta är riktigt bra, anser jag. Tåg är mer miljövänligt än både buss och bil.

Kort sagt: Jag vill att hela länet ska leva. Inte bara de stora orterna. Det är nämligen 390 000 länsbor som ska samsas om skattekronorna.

Jag månar om laget framför jaget.

Sedan har vi sjukhusen i regionen. Här finns mycket att göra.

 • Se över rättspsykiatrin. Regionen köper bla. platser i Säter. En säng/natt/person kostar makalösa 5 500 kr/natt. Det blir dryga 2 miljoner på ett år. För bara 1 person. Sist jag kollade hur många regionvårds-placerade patienter Akademiska har, var det 9 i Säter, 1 på Karsudden och 9 i Växjö. Det blir alltså 18 gånger 2 miljoner = 38 miljoner skattekronor från Uppland. Rättspsykiatrin läcker som ett såll på pengar. Ta hem dessa patienter och vårda dem inom sockengränsen. Det ska sägas att 38 miljoner är bara på ett enda år. Denna vård brukar pågå åravis för varje patient. Man brukar tala om vårdtid på ca. 4 år per patient i snitt. Inte bara dyrt. Utan också dåligt.
 • Vidare vill jag att sjukhusmaten ska vara närodlad. Idag åker först lunchen från Västerås och till Uppsalas Akademiska. Sedan samma visa för middagen. Det måtte bli ett slut på detta. Nu har regionen iochförsig beslutat om planer på att bygga ett kök + konferensdel där nuvarande restaurang Blå korset idag ligger på Akademiskas område. Ok, bättre sent än ännu senare. Det kommer minsann i allra senaste laget, kan jag tycka. Sedan ska sägas att dennan mat som åker mellan Västerås och Uppsala smakar som kokt fotsula kryddad med salt. Halva matupplevelsen är ju att maten luktar aptitligt. Jätteminus för sjukhuset! Samma visa för Enköpings lasarett.
 • Individanpassa boendet för patienterna på avd. Idag kan en som har depression bo vägg i vägg med en mördare. Det är inte så smart, anser jag. Dem har nog lite att samtala om runt matbordet.
 • Bygg ut det mobila teamet inom sjukhuset. Förut åkte mobila teamet ut, utan att ha en remiss från överläkare till patienten tex. i Östhammar. Nu har man gått från 4 man till 2 man (från 2 mobila bilar till 1 enda bil), som ska täcka hela länet. Hur tänker man? Mobila teamet åker ut då vanliga Akademiska sjukhuset normalt har stängt sin avd. Nu har den ventilen tryckts åt ytterligare. Jag har patientens bästa för ögonen. Alltid. Kom ihåg det.
 • Bygg vidare på Uppsalas varumärke som studentstad. Fler billiga bostäder. Studenter söker inte lyx och flärd. Jag lovar. De söker efter första bästa hyggliga krypin. Så tänker jag i vart fall. Själv har jag bott i studentlya på 25 kvm. för hutlösa 4000 kr/månaden. Vad ska man säga? Jag hade tyvärr inget annat val. Min uppmaning till regionen är att bygga billigare studentlyor.

______________________________________________________________

Kommun: Jag vill att varje skola i kommunen ska vara skyldig att erbjuda eleverna närodlat kött och inte som på förslag att ha en vegetarisk dag utan att erbjuda elever kött. Kött, har det visat sig, innehåller viktiga proteiner för att hålla hög närvaro i klassrummet. Själv har jag gjort överlevnadstestet på 1 dag i skogen på rötter och blad i lumpen (A4 i Östersund/Jämtland). Jag kan väl säga som så att så låg som jag var den dagen i lumpen, är det inte värdigt att våra elever ska känna sig i klassrummet. Jag kände mig helt utmattad den dagen.

Kommun: Knivsta köpte ett vindkraftverk i Skåne för makalösa 35 miljoner kr 2009. Då tänkte jag Hjälp, vad är detta? Det har länge gått med förlust, men hux flux blev det krig i Ukraina.

Just nu när elpriserna är jättehöga, är det lätt att sälja vindkraftverket för Knivsta kommun. För 2022 prognostiseras en vinst på verket på +1 miljoner kr. Det är extra förmånligt för Knivsta, då kraftverket står i elområde 4 och vi säljer elen där det är de allra högsta elpriserna, medan vi köper el i elområde 3 som har lägre elpriser. Så det är en god affär och enl. bedömare ser det ut att fortsätta under lång tid. För att elpriserna ska sjunka rejält måste det till 3 saker: 1) Kriget i Ukraina tar slut. 2) Att EU ställer om bort från rysk gas och olja (kommer ta mycket lång tid) och får upp en elproduktion som täcker Centraleuropas energibehov. Sålänge det inte är fallet, kommer man vilja köpa el från Norge och Sverige. När Knivsta säljer el till framför allt Tyskland, importerar vi samtidigt högre kontinentala elpriser. 3) Sverige behöver öka sin elproduktion i södra halvan av Sverige. Det kommer ta lång tid att bygga nya kärnkraftverk. Vattenkraft är inte att tänka på söder om Dalälven. Mer sol- och vindkraft kommer inte lösa problemet eftersom solen inte lyser och vinden inte blåser 365 dagar om året. När elpriserna sjunker, sjunker också priset för att sälja vindkraftverket. Affären blir då dålig.

Knivsta har 1 vindkraftverk. Dock flera solcellsanläggningar, bl.a. på CIK, Högåsskolan, Adolfbergsskolan och Lustigkulla förskola i Alsike.

Vårt vindkraftverk gick med rejäla överskott de första åren. Sedan har det gått i förlust i flera år, mest beroende på att priset på elcertifikaten sjönk i flera år pga. statens icke-agerande. Det är en omständighet som Knivsta kommun inte kunnat påverka eller förutse. Lika lite som vi kunde se att det skulle bli krig och gasbrist i Europa med skenande energipriser, som gör att vi nu plötsligt går med rejäl vinst. Kvarstår dessa höga elpriser ytterligare 1-2 år så kommer den ackumulerade förlusten bli en ackumulerad vinst sedan 2009, då vindkraftverket köptes. Enligt Knivsta kommun är bedömningen är att Knivsta (förutom miljövinsten), tjänar på att behålla vindkraftverket i åtminstone 5 år.

Min önskan därmed är att Knivsta säljer vindkraftverket efter 5 år, år 2027.

Kommun: Jag vill att kommunen bygger fullstor gympahall och dito simhall i det kommande nybyggarlandet Alsike nord etapp 1. Det är ju så att driften blir billigare om man nyttjar alla anläggningar hela dygnet alla veckans vardagar och att man inte stänger igen tex. Brännskärsskolans rörelserum efter kl. 17 för att det istället bränns bensin in till Hälsohuset för att fortsätta sitt gympande där.

Kommun: Jag vill att våra äldre tillägnas ett värdigt åldrande. Vi ska garantera alla kommunens äldre boenden från den ålder de inte är förmögna att bo på hemmaplan. De ska inte vara så att andra äldre från andra län ska få första tjing på de boenden som finns inom vår sockengräns. Till detta värdiga boende vill jag tex. att det ska erbjudas våra äldre ett glas vin eller en öl till middagen på helgerna. Det kan de gott vara värda efter 40 år inom förvärvsarbete! Naturligtvis ska ett alkoholfritt alternativ alltid finnas. Som politiker vill jag sätta stopp för att stat och kommun ska stoppa pekfingret in i ögat på äldre och domdera villkoren. Den livsfilosofin har jag. En röst på mig är en garant för att göra den lilla människan värdig. Kom alltid ihåg det.

Kommun: Jag vill att Knivsta ska förbli ett litet pittoreskt stationssamhälle. Jag vill inte att Knivsta ska bli något betongghetto som Sollentuna och Järfälla som jag anser vara opersonliga. Inga höghus. Färre betongblock som tar all charm ifrån vårt finns i vårt söta Knivsta.

Jag har en valgaranti på 14 dagar. Det betyder att jag som enda kandidat i kommunen att närhelst under mandatperioden 2022-2026 frågor om stort eller smått uppkommer, lovar jag att svara er inom 14 dagar. Tack för ert förtroende.

Din trygghet. Vår välfärd.

Allt annat betyder mindre.

Mvh. Jonas Dahlgren

Kontakt: Jonas@Jonas.se