Val 2022

Inför valet 2022. Gör något. Gör det bättre. Gör skillnad.

Hej! Det är Jonas Dahlgren här. Ni känner mig som en engagerad och noggrann medborgare. Jag brinner i mitt engagemang lika mycket som i det lilla som i det stora. Mitt bästa för ögonen är att ha skattemedlens bästa och det brukar koordineras på vad väljaren anser.

Jag tänker: hur kan vi göra varje krona dryg?

På riksdagsnivå kommer jag att verka för att handläggningstiden på byggärenden bantas ned från dagens 10 v. till mer acceptabla 4 v. Mitt hus jag byggde i Knivsta gick på 9 dagar, men då krävdes det Jonas Dahlgrens engagemang. Jag vill att riksdagen ska klubba ett beslut på 4 v. för alla. Dessa regler ska även gälla för Lantmäteri och Fastighetsinskrivningen i Norrtälje (som har hand om Uppland). Det blir mer rulljans på ekonomin om vi låter stat och myndighet anställa fler handläggare. Man brukar säga att varje hantverkare som anställs på bygge ger 4 extra anställda. Det behöver vår ekonomi!

Riksdag: Jag önskar att fler vargar skjuts. Jag tror att Naturvårdsverket kommer att vakna den dagen ett barn på Djurgården dödas. Så långt ska det inte gå. Vi ska ha ett samhälle där alla ortsbor ska känna sig trygga.

Riksdag: Jag vill att våra riksvägar i länet blir bättre. Betalar man fordonsskatt ska man ha valuta för pengarna. Uppe i norra Uppland mot Gysinge är det väl tveksamt om det är valuta för pengarna vi fått? Ni borde ha kollat in vägen in till Tärnsjö, så förstår ni min frustration.

Riksdag: Sälj Vattenfall. Finns ingen anledning att staten ska peta i människors el. Låt de fria marknadskrafterna få betala de många miljarder Vattenfall är värt och lägg de behövliga pengarna på ovan och på att betala av rikets statsskuld. Lika lite som att man ropar på att staten ska äga SAAB, lika lite ska också staten agera nattväktarstat för Vattenfall.

Region: Jag vill att regionen ska hålla på med vård och inte med trafik och kultur. Regionen ska hålla på det dem är bäst på. Låt kulturen vara en kommunal angelägenhet och inte något som ska drabba vårdaktörerna. Slopa regionens ägande i UL och i Musik i Uppland. De pengar som genereras därur, kan man se till att äldre-patienterna kan få äta hela ägg och inte som i Östhammars kommun där de äldre bara får äta halva ägg.

Helt säkert är att det är så. Fast det är långt ifrån säkert att det är värdigt.

Region: Se till att helt slopa rättspsykiatrin (Tallåsen, Ulleråker i Uppsala) och lägg pengarna på öppenvård istället. En sängplats som rättspsykiatrin betalar per patient för en Uppsalabo i Säter (sk. regionvård) för Uppsalapengar är 5 500 kr/natt. Det är inte vettigt, speciellt med tanke på nämnda ägghalvor. Regionen får gärna leka för pengar, men de ska inte leka för mina pengar. Jag håller hårt i pengarna och ännu hårdare i pengar som inte är mina. En röst på mig är en röst där den väger tyngst. Jag har engagemang in på minsta nivå.

Region: Jag vill att Akademiskas mat ska vara närodlad. Det är helt vettlöst att mat ska åka tor. Uppsala/Ulleråker till Västerås matbespisning. Helt vettlöst. Det är varken att värna skattekronan eller miljön.

Kommun: Jag vill att varje skola i kommunen ska vara skyldig att erbjuda eleverna närodlat kött och inte som på förslag att ha en vegetarisk dag utan att erbjuda elever kött. Kött, har det visat sig, innehåller viktiga proteiner för att hålla hög närvaro i klassrummet. Själv har jag gjort överlevnadstestet på 1 dag i skogen på rötter och blad i lumpen (A4 i Östersund/Jämtland). Jag kan väl säga som så att så låg som jag var den dagen i lumpen, är det inte värdigt att våra elever ska känna sig i klassrummet. Jag kände mig helt utmattad den dagen.

Kommun: Ok att fortsätta med kommunens vindkraftverk, men se till att sälja dessa om det blir förlust år efter år. Som sagt: Mitt viktigaste för ögonen är din krona du betalt av i skatt. Vi ska inte festa på pengar vi inte äger.

Kommun: Jag vill att kommunen bygger fullstor gympahall och dito simhall i det kommande nybyggarlandet Alsike nord etapp 1. Det är ju så att driften blir billigare om man nyttjar alla anläggningar hela dygnet alla veckans vardagar och att man inte stänger igen tex. Brännskärsskolans rörelserum efter kl. 17 för att det istället bränns bensin in till Hälsohuset för att fortsätta sitt gympande där.

Kommun: Jag vill att våra äldre tillägnas ett värdigt åldrande. Vi ska garantera alla kommunens äldre boenden från den ålder de inte är förmögna att bo på hemmaplan. De ska inte vara så att andra äldre från andra län ska få första tjing på de boenden som finns inom vår sockengräns. Till detta värdiga boende vill jag tex. att det ska erbjudas våra äldre ett glas vin eller en öl till middagen på helgerna. Det kan de gott vara värda efter 40 år inom förvärvsarbete! Naturligtvis ska ett alkoholfritt alternativ alltid finnas. Som politiker vill jag sätta stopp för att stat och kommun ska stoppa pekfingret in i ögat på äldre och domdera villkoren. Den livsfilosofin har jag. En röst på mig är en garant för att göra den lilla människan värdig. Kom alltid ihåg det.

Kommun: Jag vill att Knivsta ska förbli ett litet pittoreskt stationssamhälle. Jag vill inte att Knivsta ska bli något betongghetto som Sollentuna och Järfälla som jag anser vara opersonliga. Inga höghus. Färre betongblock som tar all charm ifrån vårt finns i vårt söta Knivsta.

Jag har en valgaranti på 14 dagar. Det betyder att jag som enda kandidat i kommunen att närhelst under mandatperioden 2022-2026 frågor om stort eller smått uppkommer, lovar jag att svara er inom 14 dagar. Tack för ert förtroende.

Din trygghet. Vår välfärd.

Allt annat betyder mindre.

Mvh. Jonas Dahlgren.

Kontakt: Jonas@Jonas.se