Svängdörrar på Hall.

Införd i Nya Wermlands-Tidningen 2004-08-12. DEBATT. Svensk kriminalvård är inte vad den borde vara. Vi har haft ett antal spektakulära rymningar, inte minst senaste tiden från Hall. Nu krävs en nydaning med oblyga reformer, skriver debattörerna Jonas Dahlgren och Allan Kruukka. Nedan anger de en preliminär åtgärdslista.

En 24-årig nazistledare från Göteborg, fick gå på gym i centrala Örebro. Han hade haft flera permissioner som polisen inte hade blivit informerad om. En 28-åring, dömd till 6 års fängelse för grova narkotikabrott, rymmer från Norrtelje-anstalten i början av juli i år. Två man lyckades såga sig ut genom en vägg på barack vid Karlskoga-anstalten ungefär vid samma tidpunkt. En intagen på fängelse i Kristianstad har lyckat ta sig ut. Sammanlagt 17 personer har rymt vid 5 olika tillfällen från Migrationsverkets anläggning i Ljungaskog, nära Örkelljunga i år. Förra året avvek en person om dagen från svenska anstalter och häkten. Totalt var det 39 som lyckades fly förra året, utan att man kunnat hitta dem.

En 23-årig trippelmördare i Stockholm, kraftigt berusad av rohypnol, slapp fängelse. Tidigare hade han erkänt mord på ett par i Skarpnäck/Stockholm 1998. Vi har nu senast en kvartett som spektakulärt lyckats ta sig ut i friheten från Hall. Detta genom att använda pistoler, som man smugglat in. Tony Olsson, ökänd polismördare och känd i inte mindre än totalt 7 avsnitt hos polisen, lyckades i april iår också sätta eld på inredning på säkerhetsavdelning i Kumla tillsammans med Stureplansmördaren Tommy Zethreus. Personal misstros. Fängelseledning handfallen. Folkhemmet skärrat.

Frågor.

När får vi nog? När reagerar Kriminalvården, när får vi se reformerna? Ska ansvariga behöva avgå, för att få förändringar till stånd? Vi anser att det är ett daltets kriminalvård som nu råder. Det är svängdörrar på Hall och flera andra fängelser. Sommarpersonal på Hall, ett av landets klass 1-fängelser, och därmed ett av dem hårdast bevakade, har fått endast 2 veckors utbildning?! Hur är detta möjligt? Med vilken profession ger man sig då in i sitt uppdrag som myndighet? Tar Kriminalvården signalerna om antalet allvarliga incidenter vid fängelser på allvar?

Långsiktigt.

Långsiktigt behövs det en ny mentalitet, en mentalitet som inte går ut på att bygga tjockare väggar eller att vässa vassare taggtråd. Inget fängelse kommer att kunna bli helt rymningsbefriat, kanske är det inte heller något att eftersträva. Rymningar kommer alltid att förekomma. Det vi menar, är att det krävs reformer som oblygt går på djupet och inte ser på det kortsiktiga.

Vi önskar metalldetektorer av alla som passerar klass 1-fängelser. Sätt upp störningssändare så att in- och utpasserande mobilsamtal inte går att genomföra på samtliga fängelser. Se till att ge personalen gedigen utbildning. Kameraövervaka de allra grövsta internerna, när dem är ute på rast. Dörrarna in till fångarna ska inte kunna öppnas med mindre än att man har ett digitalt system samt en vanlig nyckel, som båda måste till för att forcera dörr. Man ska tack vare det digitala systemet, kunna se vem och när någon öppnat respektive dörr. Kriminalisera rymningar och se till att permission vid rymning skjuts på obestämd tid framåt. Genom ett sådant åtgärdsprogram, skulle den värsta krisen som nu råder inom svensk kriminalvård kunna lösas. Vår policy i saken är enkel:

Allmänheten ska inte behöva sitta inne för att brottslingar är ute.
Allmänheten ska tordas vara ute för att brottslingar sitter inne.

Jonas Dahlgren (C)
Allan Kruukka