Om mig Jonas Dahlgren, kämpe och legend.

1974 började sagan Jonas Dahlgren.

Jag levde mina första levnadsår i Iran. Utan föräldrar, utan familj, utan framtid. Bodde på barnhem, mycket slagsmål och bråk..oj, oj. Adopterades tillsammans med en syster av 2 underbara snälla svenska föräldrar 10 november 1977. Sicken lycka. Jag glömmer det aldrig. Fick personnummer i tullen. Det fungerar det också.

Pga. av tuff start (man brukar ju säga att ens första 4 levnadsår är viktigast), har det också varit tufft sedan. Har inte fått veckopeng eller barnbidrag. Var ute varenda veckoslut och sålde lottor, scout-almanackor, julkort, vykort, hökärvar, frön, tidningar (sålde Dagens Nyheter på den tiden då den kostade 4,50 kr, det var tider det), böcker och delade ut reklam åt SDR. Alltid varit målinriktad. Har inte bott hemma sedan 14 års ålder. Gnäller aldrig. Hittar alltid vinnarhålet.

Började på internatskola i Sigtuna (SSHL) och fick många nya kontakter. Fina betyg. Har aldrig varit sysslolös. Jobbat många somrar på Birgittas bärodlingar i Norrland. Var den ende som var ute och plockade jordgubbar, fastän det regnade. Började spela dragspel och fick extrainkomst på trivselkvällar. Vidare har jag varit LSS-handledare, habiliteringsassistent, telefonförsäljare, personlig assistent, tidningsskribent, försäkringsförsäljare, servitör..gott folk…jag har mycket erfarenhet om allt möjligt.

Efter gymnasiet blev det värnplikten i 10 månader vid Artregstabskompaniet A4 regemente på Regementsgatan i Östersund som stabsgruppchef. Detta var nog det allra roligaste jag varit med om. Måhända kan det låta konstigt, men jag trivdes jättebra. Delvis berodde det på trivsam kamratanda, delvis på bra befäl och intressant utbildning. Min ambition var att fortsätta inom militären, fast de diminutiva anslagen till försvaret och dess omstrukturering gjorde att en framtid där tedde sig oviss.

Tog körkortsklasserna A, B, BE samt D. Betalade allt själv. Har fått lära mig pengars värde.

Istället för att fortsätta på den militära banan, valde jag att läsa till gymnasielärare. Mitt intresse för samhällsfrågor har alltid varit stort, därför började jag vt. 1996 att läsa nationalekonomi och statsvetenskap som ingår i samhällskunskap. Jag sökte utbildningen vid Umeå universitet, men jag kryssade fel så det blev Lunds universitet. Felet berodde på att jag kryssat statsvetenskap i 1:a hand vid Umeå och nationalekonomi i 2:a hand. Eftersom det är svårare att komma in på nationalekonomi, bör man söka denna på vt. då det dessutom inte är lika många som söker. Då felet uppdagades var det dock för sent och jag undersökte därför andra möjligheter att söka nationalekonomi. Av detta blev det Lunds universitet och så tänkte jag att man kan ju alltid pröva Lund en termin och känna sig för. En termin blev två osv., och jag har inte ångrat detta slumpvisa val av Lund. Lunds härliga studentliv har naturligtvis spelat in för trivseln. Jag har varit aktiv inom nations- och kårliv. 1997 valdes jag till årets tjänsteman vid Lunds nation. Jag har suttit med i institutionsråd, institutionsstyrelse, kår-FUM, kårstyrelse, ordförande för valberedning, repr. i SFS, LUS-ting och varit aktiv vid Lunds nation som lunchförman, reklamförman samt inom jazzklubben.

2000 blev jag klar med min utbildning som gymnasielärare i sh./his./geo. Direkt efter examen började jag jobba vid privat gymnasieskola, sedan även på kommunal grundskola. Har erfarenhet både från Waldorf- och montessoripedagogik. Har inte tagit ett enda korvöre i studielån.

Byggde hus på 212 kvadrat år 2007 för allt kapital jag tjänat ihop enligt ovan, och tog en del i lån. Målade sedan huset i 12 h i 14 dagar. Vill man så kan man. Bjöd min fru på huset i bröllopsgåva 2008.

Om varför det just blev Centerpartiet:

Allt började egentligen för en tid sedan, då jag lyssnade på någon TV-sänd partiledardebatt och tyckte det verkade intressant. Viljan att kunna påverka växte sig allt starkare. Jag har alltid gillat att skriva och därför började jag skicka in insändare till allehanda tidningar. Under årens lopp har det därför blivit ett 350-tal, vilka du kanske läst ibland.

Att det just blev Centerpartiet berodde på dess budskap om tron på den lilla människan, friheten, valfriheten och flytten av makten från politiker till oss gräsrötter.

Om mina intressen och hur jag är som person:

Har ett förflutet som fotbollsspelare. Dock något blygsam karriär. Det bidde bara ett mål som jag gjorde. Ett mål tyvärr på fel sida planen. Har även åkt längdskidor, det har blivit 10 Vasalopp. Målet är 12 Vasalopp och att någon gång pressa mig under 7 h. Hittills är bästa tiden 7 h, 18 min.

Varför rösta på mig? Jo, för jag har patos som få. Går jag in för en uppgift, så slutför jag den. Aldrig haft någon krattad manege att beträda. Har svettats min egen svett. Slitvarg. När andra säger ”Varför?”, säger jag ”Varför inte?” Har trampat på många minor, men kämpar vidare ändå. Ser inte problem i möjligheten utan möjlighet i problemet. Är possibilist. Vill lära känna och kunna förstå. Jag hävdar att en riktig politiker, själv ska ha varit ute på fältet och kämpat. Stark som svenskt stål. Jag tror att motgångar gör en människa bara bättre.

Vore det inte för mörkret, skulle man aldrig se stjärnorna.

Jonas Dahlgren