Öltält i Knivsta fullt görbart.

Införd i UNT 24-05-18. Varje ort av rang, har ju någon sorts evenemang för att knyta alla medborgare samman. Vi i Knivsta har iochförsig jippon till sommaren varje år. Jo, jo, men här kommer ett roligare förslag.

Min idé för att knyta alla mer samman, är att man i juli varje år, håller öppet för en öl-festival. Leve Knivsta-dagen skulle den kunna kallas. Den dagen har företagarna i Knivsta rätt att hålla öltält och sälja öl. Som jag ser detta, så styr Knivsta självt över sina lokala föreskrifter. Idén går ut på att man inom ett avgränsat område i Knivsta centrum, denna dag mot uppvisande av leg. får köpa öl. Företagarna måste kunna ta både kort, Swish och sedlar för att detta ska gå smidigt.

Kommunen ansöker i allmänhet inte självt, utan beviljar tillstånd till företag enligt Alkohollagen, kapitel 8. Knivsta kommun får dock om det finns särskilda skäl begränsa tillståndets giltighet till viss tid. Jag föreslår första lördagen varje år i juli månad mellan kl. 10.00 – 24.00. Jag har hyfsat svårt att tro att kommunen självt som aktör, skulle nekas av FUM.

Hur gör vi då med sättet ölplast-glasen serveras i? Jo, ang. servering i engångsplast säger Naturvårdsverket att det finns nya regler för kravet på att erbjuda servering i återanvändbara muggar och matlådor. Kraven gäller från och med den 1 januari 2024. För att minska nedskräpningen av engångsartiklar, ska aktörerna som tillhandahåller dryck i en engångsmugg (alltså Knivsta kommun i detta fall) respektive dem som tillhandahåller snabbmat i en engångsmatlåda, erbjuda möjlighet att få drycken/maten serverad i en återanvändbar mugg/matlåda.

Håller vi oss till detta har vi oss en alldeles egen ölfestival i Knivsta kommun. Då blir vi kända i Knivsta, som en kommun som bjuder till och unnar våra medborgare en glad dag. Vi kan ju låta detta vara på förslag ett år. Går detta bra, gör vi det till en tradition.

Omöjligt? Nej, nej, för Guds skull.

Jonas Dahlgren

Knivsta.