Fredag den 13:e.

Införd i Expressen 2004-02-13. Idag är det fredagen den 13:e. 13 betyder otur och fredag den 13:e kan betyda riktig otur. Det har vi fått lära oss sedan barnsben. Fast det är inte dagen som jag är förfärad över, utan barnsbenen. 13 har kommit att visa sig vara en mycket riskabel ålder. Att vara 13 år och dessutom flicka är mer oroligt än roligt i Sverige år 2004.

Vi kunde i media för några år sedan läsa om en 21-årig man som våldtog en 13-årig flicka, vilka träffats över internet. En rysk 13-årig flicka flydde för en tid sedan ur prostitution i fångenskap i vår egen huvudstad. I november 2002 fördes en 13-årig flicka till akuten efter att ha haft ofattbara 5,1 promille i blodet. Vi har läst om en 13-årig flicka som tänt på 2 affärer i Skåne och bränt upp värden för miljoner. Hon led enligt uppgifter av svåra psykosociala problem. Socialstyrelsen rapporterar att alltfler tonåriga flickor 10-14 år gamla tar läkemedel mot sin egen depression.

Vart är samhället på väg? Alla flickor som blåser ut 13 ljus på sin tårta måste veta att det inte är idyllen ur Astrid Lindgren-världen, den blommiga bomullspyjamasen med dockmotiv eller mammas hemmagjorda semlor hon blåser ut. Det är något helt annat. I Sverige fredagen 13:e år 2004 är det flickornas tur att byta otur mot tur. Man ska inte i en välfärdsstat behöva dra en nitlott 13 år gammal.

Jonas Dahlgren