Dörrvakterna gör bra jobb.

Införd i UNT 2003-05-22. Anna Pettersson spyr i UNT 19/5 för fulla gomsegel sin galla över respektlösa vakter. Hon målar i mycket breda penseldrag och kategoriserar alla vakter som något hon inte gillar. Hon tycker att de är misslyckade poliser. För det första blir man häpen över att en vuxen människa kan dra alla över en kam. Precis så kategorisk kanske man själv var när man gick på lekis där man med kråkvinkel såg världen i helt svart eller helt vitt.

Anna driver några felaktiga teser vilka jag skulle vilja invända emot. Vem är det som säger att bara män är vakter? Jag har sett även kvinnliga vakter. Visst måste vakterna vara starka och stadiga till fysik. Hur skulle motsatsen bli? Eller tror Anna att en vekling kan klara av att lyfta ut två fyllebultar? Stadiga vakter är ju en bra försäkring för oss som betalar för att gå in för att ha roligt och blir fredade från bråk. Sedan har jag svårt att se, som Anna skriver, att vakter ger sig på kroggästerna helt utan sammanhang. Låter det sannolikt att man ger sig på sina gäster bara sådär rätt upp och ned?

Allra värst tycker jag ändå är att du skriver att vakter är misslyckade poliser. Är i så fall taxichaufförer misslyckade piloter? Eller bibliotekarier misslyckade poeter, eller städare misslyckade människor? Du låter bitter Anna. Det måste ha hänt dig något i kontakt med vakt, för sådär omotiverat sur med dåligt underbyggda argument är det annars svårt att vara. Jag vill hylla alla vakter för att ni gör ett gediget jobb. Tack vare er kan vi andra vara trygga därinne.

Jonas Dahlgren