Varför denna byteshysteri?

Införd i UNT 2002-12-13. Invandrarverket som blev Migrationsverket. Millibar som blev hektopascal. Rondell som blev cirkulationsplats. Hemspråk som blev modersmålsundervisning. Låg-/mellan- och högstadiet som blev 1-7- och 4-9- stadium, kvartssamtal som blev föräldramöte, bonde som blev lantbrukare, Jesus Kristus som blev Helig källa.

Sedan har vi SJ som hade hysteri att byta stationsnamnet Krylbo mot Avesta. Problemet var bara det att folk inte visste vart det låg, men legendariska Krylbo kom igen och fick sin upprättelse. SJ fick byta till Avesta/Krylbo istället och alla hittade fram. Allra mest anmärkningsvärt är ändå Bibelkommissionens ändring av Fader vår till Vår Fader. Man slänger bara om orden och tror sig därför uppnått något nytt, en ny form av mediefader.

Det är kanske denna hysteriska jakt på det nya som driver myndigheter att ändra och hatta runt med ord på detta sätt? Fast då riskerar det att bli som i Krylbo, ingen vet varför och allt blir fel. Själv är jag konservativ och tycker att ändringar bara för ändringarnas egen skull är en styggelse.

Jonas Dahlgren