Länge leve sedlarna!

Införd i UNT 24-05-04. Riksbankschef Erik Thedéen har sagt i media att han anser att i framtiden bör göras en lagändring så att alla storbanker/butiker måste kunna ta emot kontanter i sina butiker. Det är ett minne blott här i Knivsta, i alla fall just nu på alla våra 3 banker. Varför börjar ni inte ta emot pengar, om nu självaste Riksbankschefen tycker just så? Hur är beredskapen? Jag tar ett exempel på hur det ser ut ute i verkligheten:

Jag var på besök i Växjö för många år sedan. Skulle nämligen äta och hade inte bankkortet med mig vid besöket. Restaurangen säger att dem inte tar emot sedlar. Det var det värsta jag hört. Då går jag till första bästa granne till dig som har en restaurang, och köper där istället, svarade jag.

Vad händer? Jo, butiksägaren springer ikapp mig vid ytterdörren och säger ivrigt och helt plötsligt att dem kan se till att ta emot min betalning i sedlar. Så var det med den saken.

Min poäng är alltså att det är allra bäst business för företagare som tar emot både kort och sedlar. Kolla in Coop, för en längre tid tillbaka sedan. De fick datahaveri och var tvungen att skänka bort varorna, enligt ett inslag i TV. De tog nämligen inte emot sedlar. Pengar kommer ju alltid att finnas. Den saken är solkar uppenbar. Tack Erik Thedéen för ett bra klargörande.

Jonas Dahlgren

Knivsta