Källsortering i Knivsta.

Införd i UNT 2012-04-30. Jag och frugan fick för en tid sedan en hälsning, i likhet med alla andra ang. källsortering. Hälsningen bestod i papperspåsar samt en grön plastbytta att placera densamma i för kompostering.

Jag må säga att insatsen var lovvärd. Som centervän, är det en ynnest att kommunen vinnlägger sig om en god källsortering. Fast, jag blir hyggligt förvånad att denna satsning kommer nu? Hur kommer det sig? Jag trodde att det var 7 magra år som gällde för debit och kedit i budgeten? Jag får det intrycket i vart fall, när jag tar del av tankegodset i våra lokala medier. Enligt Affärssajten för offentlig sektor, står det att i Lomma kommun uppges det att deras satsning på källsortering kostat villaägarna en ökning av soptariffen med 800 kr (för att täcka upp de högre hanteringskostnaderna). Av det finns det viss oro att det så även blir här i nejden, eller i vart fall någon form av höjning?

I sin broschyr skriver kommunen om Tips och trix. Bra. Fast, där tycker jag inte var så väl genomarbetad metodik. Man skriver att räkskal och fiskrens, ska läggas in i frysen före det att man lägger det i kärlet. Där står att man även inte ska avhålla sig från att lägga blöjor i kompostkärlet. Det är som vore det att skriva folk på näsan. Hade man hetat Allan och varit 4 år kanske man hade behövt denna information.

Några frågor dyker onekligen upp:

  1. Hur kommer det sig att kommunen gör denna satsning just nu? Är det inte bättre att vänta tills 7 feta år istället? Vi är gärna för en källsortering, men tycker nästan att timingen finge vara bättre än såhär.
  2. Blir det en ökning av soptaxan? När och hur mycket? Vi tror, på goda grunder att detta knappast är gratis att göra.
  3. Tycker ni inte att ni skriver folk på näsan? Jag är byggherre till vårt hus på mycket beskedliga 212 kvadratmeter. Att komma att säga att vi absolut inte ska stoppa blöjor i kompostkärlet är att underskatta oss villaägare. Har jag lyckats vara byggherre till ett stort byggprojekt, ska jag nog greja att stoppa blöjor på adekvat plats. Er folder kändes mer adekvat för ett barn.
  4. Jag har en oblyg fablaisse för den norrländska kulturanrättning surströmming från Röda Ulven alt. Oscars (den har mer rom). Den fisken luktar på många många meters avstånd. Det vill jag lova! Den har en oerhört frän, en del anser illaluktande, odör. Min fru bakar underbara blåbärsmuffins, vilka vi omsorgsfullt lägger in i frysen. Ser kommunen problemet vi ser? Jo, att frugans goda muffins kanske får värde av annan karat när Röda ulven kommer in i matchen/in i frysen? Kort sagt: vad i hela friden har rutten fisk i frysen att göra? Vari bestod ert tankegods där? Hade ni ingen korrekturläsare av era textpassager?

Frugan och jag tackar ödmjukast, allra ödmjukast för informationen att lägga rutten fisk i frysen samt att vi måste hålla koll på att blöjor absolut inte är produkter från naturen. Tips till nästa broschyr är att inte skriva folk på näsan!

Jonas Dahlgren, Knivsta.

Jonas Dahlgren med fru.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.