Inte spänna kärran framför hästen

Svar till Tarja-Leena Kirvesniemi (TLK), UNT 21-01-09.

Införd i UNT 21-02-15. TLK skriver i UNT att hon hävdar att dagens slutenvårdsplatser på Ulleråker, är mycket slitna och inte ändamålsenliga.

Jag råkar veta vad jag pratar om TLK. Stället på Ulleråker kallas för Tallåsen. Lokalerna är inte mycket slitna och är hyggligt ändamålsenliga. Det råkar jag veta, eftersom jag har bott i lokalerna en kort tid. Det har inte TLK. Låt vara att maten måste åka upp med hissen i en halvtrappa och att det var några trösklar för att komma in i köket med matvagnen. Möjligtvis också lite bakvänt att ha tvätten en trappa upp och gymet ända nere i källaren. Ok, Tallåsen har sina nackdelar. Jag medger det. Fast jag tycker det är ett lyxproblem att först sälja marken och sedan fundera på vart man ska flytta! Hallå. Jälla låter absolut som en nödlösning. Att dessutom hyra lokalena i Jälla, är ju bara ännu värre. Då är man ju inte herre i sitt eget hus. Dessutom undrar jag TLK, hur det ska bli om ägarna till Jälla ändrar sig, eller i värsta fall chockhöjer hyrorna? Värst är nog avståndet. Det är ju inte direkt någon miljöinvestering detta. Den mesta personalen bor i Uppsala. Räknat kör-sträckan Uppsala/Jälla blir det 9,4 km, vilket i tid blir 15 min. enkel resa. Den sträckan ska betas av vareviga dag personalen jobbar. Eller ännu värre, stadsresa med personal. Jag minns hur tidspressat det var att ta sig med personal från Tallåsen till säg Uppsala city. Det var varje gång strid på kniven med att hinna med allt. Detta lär ju inte underlättas med Jälla.

Regionfullmäktige. Jo, jo, men ni lär ju ha gjort ett tungt yttrande inför remissrundan om vad man ska göra med Tallåsen? Inte lura mig. Det kan ju inte ha kommit som någon överraskning, för TLK´s företrädare som heter Inga Nigham. Jag tror att Akademiska från första början tyckte att lokalerna var slitna och att man ville ha fräscha lokaler liksom Psykiatrins hus. Så tror jag detta har gått till. Att sälja marken, blir ju bara etter värre. Man har helt enkelt börjat i galen ända, anser jag. Det finns ett ordspråk för vad TLK och Akademiska ägnar sig åt: Att man inte ska spänna kärran framför hästen.

Jonas Dahlgren
Knivsta