Nuder reagerar för att han måste.

Införd i Östersunds-Posten 2006-08-12. Fastighetsskatten ger staten inkomster på närmare 30 miljarder kronor årligen. Det motsvarar kostnaden för alla poliser, åklagare, domare och kriminalvårdare under ett år.

Både en begränsnings- och dämpningsregel har införts, för att minska den orättvisa som fastighetsskatten utgör. Under kommande mandatperiod (2006-2010) kommer s att se över hela skattesystemet. Finansminister Pär Nuder tycker att det är rimligt att frysa uttaget av fastighetsskatten för både småhus och flerfamiljshus. Det betyder att dem nya taxeringsvärdena inte kommer att leda till högre fastighetsskatt för någon under kommande år.

Om detta finns tre saker att säga: 1) Varför lappa och laga med begränsningsregler och dämpningsregler i ett system som är dömt att misslyckas? Hade systemet fungerat, hade man inte behövt flera extra regler för att omjustera orättvisorna i efterhand. 2) Varför inte slopa fastighetsskatten och göra avgiften kommunal istället? Då skulle omkostnaderna bli mycket mer rättvisa. 3) S har haft makten sedan 1994, det är alltså tolv år. Tolv år har gått utan att s har reagerat på den oro och snedfördelning som fastighetsskatten skapar. Det betyder att när Nuder sent omsider och i elfte timman vaknar, är det av valtaktiska skäl och inte fördelningspolitiska. Han reagerar för att han måste, inte för att han vill. Ett sådant förslag blir därefter. Han är tagen på bar gärning, detta är rena skådespelet för valfläsk.

Jonas Dahlgren med vänner.

 

 

 

 

 

 

Jonas Dahlgren