Erling

Erling Dahlgren var 40 år före sin tid.

Införd i ortstidningen 22-10-11. Till alla Nolaskogsare!

Idag är det på pricken 10 år sedan far dog. Han dog 11 okt. 2012 exakt på Erling-dagen. Erling som han hette, eller Dalle som han som adjunkt kom att heta under de 40 år han var verksam på bygdens enda högstadium. Jag sålde lotter, vykort till Påsk och till Jul, Dagens Nyheter, ja, allt ni kan komma på i Bjästa på 80-talet. Det var far som lärde mig att ta detta initiativ, att cykla, att simma, räkna före alla andra och försöka att se till att God karl reder sig själv. Mitt första sommarjobb hade jag 1986 på smått legendariska Birgittas bärodlingar i Norrland. Då var jag 12 år. Detta tack vare pappas inrådan. Många är ni i Bjästa som sagt: Hälsa gott till Dalle, när jag fått sälja det jag nu var i farten med att sälja. Det har ALDRIG hänt att någon sagt ett ont ord om pappa Erling. Han gick hem i allas hjärtan.

Allra mest minnesvärt var när en partikollega (pappa var moderat) 1985 (då far fyllde 50 år). Såhär sa partivännen: Erling har inte en enda fiende, vare sig i vårt parti eller hos motståndarna. Pappa hade mycket gott rykte. Ärlig. Kunnig. Påläst och 40 år före sin tid.

Far menade att man kunde påverka husets energi och plånbok genom att tex. sänka inomhustemperaturen med 3 grader C. Vi i villa Dahlgren gjorde nog av med ca. 20 000 kWh per år. Minns inte exakt, men ungefär. Då skulle inomhustemperaturen därmed minskas med 1 200 Kwh. Vidare om tätningslister i fönster, hängtorka tvätt, ingen möblering framför element och byta ut duschmunstycket. Inte tvätt med halvfyllda maskiner. En bra inomhustemperatur är/var 20 C menade far. Pappa var tidigt ute, med hur vi påverkade naturen. Vi snackar 1982 på Banjovägen i Bjästa. Bygdens allra pampigaste hus.

Miljötänket var pappas paradgren ända till sin död. Jag skulle vilja säga att han var 40 år före oss alla andra i miljötänket.

Älskade pappa. Tack för alla fina år.

Erlings son Jonas Dahlgren